shipping icon

pickup icon

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

σταυρωτό σακάκι

Θεωρείται η επιτομή της ανδρικής κομψότητας και για πολλούς θεωρείται πιο επίσημο από το μονόπετο. Αν και για μία σχετικά μακρά περίοδο είχε σχεδόν εκλείψει από τις εταιρείες παραγωγής ανδρικών ενδυμάτων, την τελευταία δεκαετία έχει κάνει την επανεμφάνισή του κάνοντας έτσι τους άνδρες λίγο πιο χαρούμενους.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ

Τα χαρακτηριστικά

Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό του σταυρωτού σακακιού είναι ο τρόπος κουμπώματος. Η δεξιά πλευρά μπαίνει μέσα από την αριστερή και κουμπώνει με εσωτερικό κουμπί για να είναι σταθερή. Εξωτερικά, η αριστερή έρχεται πάνω στη δεξιά πλευρά, επί της οποίας βρίσκονται λειτουργικά κουμπιά και κουμπώνει. Έτσι σχηματίζονται δύο παράλληλες σειρές κουμπιών, δεξιά λειτουργικά και αριστερά διακοσμητικά. Από το πόσα είναι τα λειτουργικά και τα διακοσμητικά κουμπιά χαρακτηρίζεται και το τι είδους είναι ένα σταυρωτό σακάκι.

Το πλέον διαδεδομένο που προτιμάται από τους ως επί το πλείστον Βρετανούς, τους βορειοΙταλούς και τους Γάλλους, είναι το 6x2 το οποίο σημαίνει ότι έχει έξι κουμπιά εκ των οποίων τα δύο είναι λειτουργικά. Ο πρώτος αριθμός μας δείχνει το σύνολο των κουμπιών και ο δεύτερος τον αριθμό των λειτουργικών. Το 6x2 είναι και το πιο ισορροπημένο καθώς κλείνει πάνω απο το στομάχι και δημιουργεί την τέλεια αρμονία.
Άλλες παραλλαγές είναι το 6x1 μία τεχνοτροπία των νότιων ιταλών ραφτών με κάπως εξαντρίκ αποτέλεσμα, αφού το σακάκι κλείνει με ένα μόνο κουμπί χαμηλά, το 6x3 όπου το σακάκι κλείνει ψηλά στο στήθος και παραπέμπει στις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ου αιώνα και το 4x2 που παραλείπει τα δύο διακοσμητικά κουμπιά στο στήθος και συνηθίζεται σε πιο casual σακάκια.

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό του είναι τα peak πέτα, τα χαρακτηριστικά μυτερά πέτα και συνήθως μεγαλύτερα από το κλασικό μονόπετο. Πολύ σπάνια βλέπουμε και σταυρωτά μονόπετα, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα κομψά, καθώς «χαλάει» το ολοκληρωμένο σχήμα του ρούχου και η αρμονία στο σύνολο της εικόνας μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ

Συνδυασμοί

Το πουκάμισο προτιμάται να είναι με spread (rex) κολάρο. Ο «ανοικτός» γιακάς ισορροπεί αρμονικά με το σακάκι, καθώς η μύτες του αγκαλιάζονται από τα πέτα. Η γραβάτα καλό είναι να είναι σε μέγεθος ίδιο με τα πέτα. Φαρδιά πέτα, φαρδιά γραβάτα, πιο λεπτά πέτα πιο λεπτή γραβάτα κτλ. Λόγω του rex γιακά ο κόμπος της γραβάτας προτείνεται να είναι ο Windsor ή ο half Windsor για να «γεμίζει» . Αν δεν επιλέξουμε να φορέσουμε γραβάτα και θέλουμε μία πιο χαλαρή εμφάνιση με ανοιχτό πουκάμισο, ας αφήσουμε εκτός από το πρώτο κουμπί του πουκαμίσου και το δεύτερο ανοικτό για «στέκεται» ο γιακάς μας.

επιλέξτε το δικο σας

Συνδυασμοι

Τα παπούτσια, από το αυστηρό oxford, το καθημερινό derby έως το χαλαρό loafer, συνδυάζονται ανάλογα με την περίσταση, την εποχή και το ύφασμα του κοστουμιού. Το σταυρωτό σακάκι καλό είναι να μην είναι πολύ στενό. Όταν είναι κουμπωμένο θα πρέπει να χωρά με άνεση το δάκτυλό μας ανάμεσα στο κουμπί και το σώμα μας. Το σταυρωτό γενικά το φοράμε κουμπωμένο. Παραλείπουμε να κουμπώνουμε το τελευταίο κουμπί – όπως σε όλα τα σακάκια άλλωστε- και κατά πολλούς δεν το ξεκουμπώνουμε ούτε όταν καθόμαστε, αλλά αυτό είναι μία θεωρία παλαιότερη που έχει πλέον παρέλθει.

Επιλέξτε το δικό σας