shipping icon

pickup icon

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

Άρθρο: SPREZZATURA: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΝΕΠΙΤΗΔΕΥΤΗΣ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑΣ

portobello's summer 2023 collection

SPREZZATURA: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΝΕΠΙΤΗΔΕΥΤΗΣ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑΣ

Σίγουρα, είστε εξοικειωμένοι με τον όρο sprezzatura, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά διαδεδομένος στα διάφορα sites και λογαριασμούς στα social media που αφορούν στο ανδρικό στυλ.

Προσπαθώντας να μεταφράσουμε τον ιταλικό όρο, θα λέγαμε πως είναι η ανεπιτήδευτη κομψότητα. Η προσπάθεια στο καθημερινό μας ντύσιμο να μην είναι «στημένο», αλλά να είναι ιδιαιτέρως κομψό, στολισμένο από διάφορες λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά.

Υπάρχουν πολλά «εργαλεία» στην γκαρνταρόμπα μας για να πετύχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Η ιδέα είναι να ξεφύγουμε από το «στημένο» αποτέλεσμα, τη μονοχρωμία και γενικά ένα look που θα δείχνει basic. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει στο business ντύσιμό μας και σε επίσημες περιστάσεις. Άρα η sprezzatura είναι ένα casual στυλ.

Ξεκινώντας από το κοστούμι ακολουθούμε την τακτική του spezzato. Σπάμε σακάκια – παντελόνια – γιλέκα, συνδυάζουμε ξεχωριστά κομμάτια από τα κοστούμια μας μεταξύ τους και με μεμονωμένα. Στα σακάκια – αν δεν είναι κοστουμιού- προτιμούμε τα αδόμητα. Τα αδόμητα δίνουν έναν διαφορετικό αέρα με τις ελαφριές βάτες και τις εξωτερικές τσέπες. Τα παντελόνια μπορούν να είναι cropped, να τελειώνουν δηλαδή πάνω από το παπούτσι και μέχρι τον αστράγαλο, ώστε να φαίνεται η κάλτσα ή το πόδι μας.

Αφήνουμε στην άκρη τα αυστηρά derby και oxford παπούτσια μας και επιλέγουμε loafers. Αν είναι καλοκαίρι το sans socks look είναι απαραίτητο σε συνδυασμό με τα cropped παντελόνια με ρεβέρ. Αν πάλι είναι απαραίτητο να φορέσουμε κάλτσες, ξεχνάμε τον κανόνα που επιτάσσει να είναι στην ίδια απόχρωση με το παντελόνι. Μπορούμε να παίξουμε με χρώματα και μοτίβα πάνω στην κάλτσα, ώστε να σπάσει η μονοχρωμία αλλά να δένουν χρωματικά.

Αντί της κλασικής γραβάτας φοράμε μία πλεκτή. Η πλεκτή γραβάτα με την αραιή ύφανσή της και την κομμένη μύτη, δίνει έναν casual και πιο «χαλαρό» αέρα.

Η ποσέτ μπαίνει ακανόνιστα στην τσέπη του σακακιού μας και έτσι ξεχνάμε το presidential ή άλλο στημένο folding. Και εδώ θα παίξουμε με χρώματα και μοτίβα και εννοείται πως δε θα πρέπει η ποσέτ να είναι στα ίδια χρώματα με τη γραβάτα μας. Συνδυάστε με τις αποχρώσεις του πουκαμίσου ή –γιατί όχι- με τις κάλτσες σας.

Ίσως η sprezzatura, που όπως είπαμε είναι η τέχνη της «ανεπιτήδευτης κομψότητας», να είναι τελικά η πρακτική του «επιτηδευμένου ατημέλητου», αφού ένας άνδρας - ειδικά αν δεν είναι ακόμη εκπαιδευμένος – θα χρειαστεί πολλή περισσότερη ώρα για να καταφέρει επιτυχημένους συνδυασμούς. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα και μετά από «εξάσκηση» θα τον δικαιώσει.

Η sprezzatura δεν έχει εποχή καθώς είναι ένα look για όλο το χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό όμως να επαναλάβουμε πως είναι ένα casual ντύσιμο και ίσως το αποτέλεσμα να δείχνει κάπως εκκεντρικό, ειδικά για τα δεδομένα της χώρας μας. Και σίγουρα δε θέλουμε να δείχνουμε εκκεντρικοί στην εργασία μας ή σε μία επίσημη περίσταση που δε θα ήταν σκόπιμο να ξεφύγουμε από τους κανόνες.