shipping icon

pickup icon

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

Άρθρο: ΣΤΑΥΡΩΤΟ ΣΑΚΑΚΙ: ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ.

ΣΤΑΥΡΩΤΟ ΣΑΚΑΚΙ: ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ.

ΣΤΑΥΡΩΤΟ ΣΑΚΑΚΙ: ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ.

Το σταυρωτό σακάκι είναι διαχρονική αξία και κατέχει εξέχουσα θέση στην ανδρική γκαρνταρόμπα. Έχει αγαπηθεί από τους απανταχού Gentlemen καθόλη τη διάρκεια της σύγχρονης Ιστορίας της ανδρικής ένδυσης και από όλους όσους αγαπούν το στυλ.

Το σταυρωτό σακάκι, είτε ως blazer είτε ως μέρος κοστουμιού, είναι η επιτομή της ανδρικής κομψότητας.

Όπως κάθε άλλο κομμάτι της ανδρικής γκαρνταρόμπας, το σταυρωτό σακάκι, ανάλογα με τη μόδα και τις συνθήκες της κάθε εποχής άλλαξε, εξελίχθηκε, προσαρμόστηκε, αλλά πάντα παραμένει στην κορυφή!

Το σταυρωτό δεν έχει ώρα για να φορεθεί. Εξάλλου, το επίπεδο επισημότητας ενός κοστουμιού δεν το καθορίζει ο τρόπος κουμπώματος, αλλά το χρώμα, η υφή και το ύφος του ρούχου.

Η ιδιαιτερότητα του σταυρωτού είναι ο τρόπος κουμπώματος. Η δεξιά πλευρά μπαίνει μέσα από την αριστερή και κουμπώνει με εσωτερικό κουμπί για να είναι σταθερή. Εξωτερικά, η αριστερή έρχεται πάνω στη δεξιά πλευρά, επί της οποίας βρίσκονται λειτουργικά κουμπιά και κουμπώνει. Έτσι σχηματίζονται δύο παράλληλες σειρές κουμπιών, δεξιά λειτουργικά και αριστερά διακοσμητικά. Από τα πόσα είναι τα διακοσμητικά και τα λειτουργικά κουμπιά, χαρακτηρίζεται και ο τύπος του σταυρωτού σακακιού.

Το πλέον διαδεδομένο που προτιμάται, ως επί το πλείστον, είναι το 6x2 το οποίο σημαίνει ότι έχει έξι κουμπιά εκ των οποίων τα δύο είναι λειτουργικά. Ο πρώτος αριθμός μας δείχνει το σύνολο των κουμπιών και ο δεύτερος τον αριθμό των λειτουργικών (το εσωτερικό που συγκρατεί τη δεξιά πλευρά δεν το αναφέρουμε). Το 6x2 είναι και το πιο ισορροπημένο καθώς το break point είναι πάνω από το στομάχι και υπάρχει αρμονία.

            Άλλες παραλλαγές είναι το 6x1 με κάπως εξαντρίκ αποτέλεσμα, αφού το σακάκι κλείνει με ένα μόνο κουμπί χαμηλά, το 6x3 όπου το σακάκι κλείνει ψηλά στο στήθος και τα πάνω κουμπιά βρίσκονται σε ευθεία με τα υπόλοιπα καθώς είναι λειτουργική όλη η δεξιά πλευρά και το 4x2 που παραλείπει τα δύο διακοσμητικά κουμπιά στο στήθος και συνηθίζεται σε πιο σπορ σακάκια.

            Τα πέτα ενός σταυρωτού είναι peak με τη χαρακτηριστική μύτη και συνήθως η πόντα είναι ραμμένη με αυτήν. Σπάνια, βλέπουμε σταυρωτά με πέτα μονόπετου σακακιού, που όμως αλλοιώνεται ο επιβλητικός χαρακτήρας του σταυρωτού.

            Το σταυρωτό σακάκι συνδυάζεται αρμονικά με πουκάμισα που έχουν spread κολάρα. Οι μύτες ενός rex γιακά αγκαλιάζονται από τα πέτα και δημιουργείται η τέλεια αρμονία. Με τον rex γιακά προτιμούμε Windsor ή half Windsor κόμπο στη γραβάτα που είναι πιο στιβαροί και επιβλητικοί, όπως είναι επιβλητικό πάνω μας άλλωστε και το σταυρωτό σακάκι.

            Το σταυρωτό το έχουμε πάντα κουμπωμένο όταν είμαστε όρθιοι για να δείχνει σωστό. Παλαιότερα υποστήριζαν πως ούτε όταν καθόμαστε το ξεκουμπώνουμε, αλλά καθώς οι γραμμές έχουν γίνει πιο στενές συχνά είναι και πρακτικά αδύνατο να μείνει κουμπωμένο. Το τελευταίο κουμπί μένει πάντα ξεκούπωτο, όπως σε όλα τα σακάκια άλλωστε.

            Αν δεν έχετε φορέσει ακόμη ένα σταυρωτό, φέτος το χειμώνα είναι ευκαιρία να το γνωρίσετε και να το δείτε πάνω σας. Η κομψότητα που προσδίδει και ο τρόπος που αγκαλιάζει το σώμα θα σας κάνει να το αγαπήσετε αμέσως, αφού θα νιώσετε και θα διαπιστώσετε στο σώμα σας αμέσως τη διαφορά!

            Επισκεφθείτε ένα κατάστημα Portobello’s ή το e-shop www.portobellos.gr για να βρείτε το δικό σας σταυρωτό και συνδυάστε το με ρούχα και αξεσουάρ από τη συλλογή μας.