shipping icon

pickup icon

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

Άρθρο: ΑΝΔΡΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ. ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.

ΑΝΔΡΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ. ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.

ΑΝΔΡΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ. ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.

            Τα παπούτσια είναι το πιο σημαντικό εργαλείο της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Είναι ο καθρέπτης της εμφάνισής μας και το σωστό ζευγάρι παπούτσια μπορεί να την αναβαθμίσει, ενώ το λάθος να την καταστρέψει. Και όταν λέμε σωστό παπούτσι, εννοούμε τον κατάλληλο τύπο παπουτσιού για κάθε ντύσιμο.

  • Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε τα παπούτσια μας;

Υπάρχουν πολλοί τύποι dress παπουτσιών και ο κάθε τύπος έχει διαφορετική αποστολή. Είναι απαραίτητο λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς και πότε χρησιμοποιείται κάθε παπούτσι και φυσικά με τι είδους ρούχα συνδυάζεται. Οι πιο βασικοί τύποι είναι τα oxfords, τα derbies, τα monk straps και τα loafers. Παρακάτω θα αναλύσουμε τον κάθε τύπο και τις κατηγορίες του.

Ξεκινώντας θα αναφέρουμε πως κάθε τύπος ξεχωρίζει και ονοματίζεται από το σύστημα δεσίματός του. Το σύστημα δεσίματος χαρακτηρίζει το κάθε παπούτσι και την κάθε υποκατηγορία του από τη διακόσμηση που έχει. Λέμε π.χ. Full brogues derby ή double monk straps ή penny loafers, όπου full brogues είναι ο τύπος της διακόσμησης και derby ο τύπος του παπουτσιού.

OXFORD:

Τα oxford παπούτσια χαρακτηρίζονται από σύστημα δεσίματος με κορδόνι. Σε αυτό το σύστημα, το vamp και τα quarters του παπουτσιού είναι ένα ενιαίο κομμάτι δέρμα και έτσι ξεχωρίζουμε τα oxford από τα derby. Ένα ζευγάρι παπούτσια oxford θεωρείται επίσημο και οι υποκατηγορίες του είναι το whole cut, το cap toe και το brogue. Το whole cut και το cap toe διατηρούν την επισημότητά του, ενώ με διακόσμηση brogues –και ανάλογα την έντασή της- κατεβαίνει η επισημότητα του παπουτσιού. Για παράδειγμα το quarter brogue επειδή θυμίζει το cap toe διατηρεί εν μέρει την επισημότητά του, ενώ ένα full brogue ή ένα longwing brogue κατεβαίνει σε σκαλιά. Οι Βρετανοί λένε χαρακτηριστικά πως «Όσο λιγότερο φλύαρο είναι ένα ζευγάρι παπούτσια, τόσο πιο επίσημο είναι». Τα oxfords λοιπόν, είναι το ιδανικό παπούτσι για κοστούμι και δεν ενδείκνυνται για πιο casual εμφανίσεις.

 

DERBY:

Τα derby παπούτσια έχουν και αυτά σύστημα δεσίματος με κορδόνι και διαφοροποιούνται από τα oxford από το ότι τα quarters του παπουτσιού είναι ραμμένα πάνω στο vamp και έχει ανοιχτά flaps στο μπροστινό μέρος. Χωρίς διακόσμηση τα λέμε και blucher. Συνήθως τα συναντάμε με brogue διακόσμηση, αλλά και με cap toe και τα χρησιμοποιούμε σε πιο casual εμφανίσεις.

Ενώ δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά με κοστούμι, για μία εμφάνιση με παντελόνι και blazer ή σε μία mix & match εμφάνιση είναι ιδανικά. Φανελένια παντελόνια, κοτλέ, καμπαρντίνα ή denim είναι αυτά που θα «δέσουν αρμονικά» και όχι με το s120’s κοστούμι σας που θα φορεθεί με το πιο φίνο oxford. Οι Βρετανοί χαρακτηρίζουν τα derby παπούτσια αθλητικά, θέλοντας να τονίσουν τον casual χαρακτήρα τους.

 MONK STRAPS:

Τα Monks ή monk straps χαρακτηρίζονται από το σύστημα δεσίματος με αγκράφα και λουράκι, τα οποία είναι ενεργά, όπως σε μία ζώνη. Αν υπάρχει ένα λουράκι, είναι single και αν υπάρχουν δύο, είναι double monk straps. Συνήθως, τα single είναι λίγο πιο επίσημα από τα double, αλλά και αυτό διαφέρει από τη διακόσμηση.

Η διακόσμηση στα monks ποικίλλει και ως πιο πρόσφατο παπούτσι στην ανδρική γκαρνταρόμπα έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από τα παλαιότερα, oxford και derby. Έτσι λοιπόν θα συναντήσουμε monks (μονά ή διπλά) χωρίς διακόσμηση, με cap toe, με quarter ή half brogue, ακόμη και σε συνδυασμό με kiltie. Τα monks είναι πολύ φιλικά με κοστούμι, με mix & match εμφάνιση, ακόμη και με denim και εδώ ισχύει ο κανόνας ανάλογα με το πόσο «φλύαρο» είναι το παπούτσι.

 LOAFERS:

Τα loafers δεν έχουν σύστημα δεσίματος, είναι δηλαδή slip-on και χαρακτηρίζονται από τις πολλές τους κατηγορίες. Τα πιο διαδεδομένα είναι τα penny loafers, τα tassel, τα horse bit και τα driving loafers. Τα penny loafers είναι το πλέον κλασικό και διαδεδομένο με μία λωρίδα δέρματος στη μέση και το χαρακτηριστικό κόψιμο, το diamond cut.

Τα tassel loafers έχουν τα γνωστά «φουντάκια»

και τα horse bit μία μεταλλική αγκράφα που θυμίζει το χαλινάρι του αλόγου.

Τέλος, τα driving ή car loafers με τα διακοσμητικά κορδόνια και τη μαλακή σόλα που είναι ιδανική για οδήγηση, εξού και η ονομασία τους.

Τα loafers αν και θεωρούνται casual παπούτσια, μπορούν να φορεθούν πολύ αρμονικά με κοστούμι και με mix & match σε πρωινές και εταιρικές εμφανίσεις, εκτός από τα driving που είναι μόνο casual παπούτσια.

 BROGUE:

Αν και πολλοί τo θεωρούν τύπο παπουτσιού, το brogue αναφέρεται στη διακόσμηση ενός παπουτσιού και όχι στον τύπο του, όπως αναλύσαμε και παραπάνω. Η brogue διακόσμηση χωρίζεται σε quarter brogue που όπως και στο cap toe χωρίζει το toe από το vamp του παπουτσιού, σε half brogue που η διακόσμηση υπάρχει στο toe και στα quarters, σε full brogue όπου βρίσκουμε το brogue στο toe, τα quarters και το counter και τέλος το longwing brogue με τη διακόσμηση να υπάρχει γύρω από το παπούτσι.

ΧΡΩΜΑΤΑ:

Επίσημο και βραδινό χρώμα είναι αποκλειστικά το μαύρο.

Το καφέ είναι πρωινό, όπως και τα υπόλοιπα χρώματα. Όταν λέμε πρωινό, εννοούμε ό,τι δεν είναι επίσημο. Το καφέ, το μπλε, το μπορντό είναι ιδανικά χρώματα για business και για κάθε εμφάνιση, εκτός από επίσημη. Αν θέλετε να μάθετε πως ταιριάζουμε τα χρώματα στα κοστούμια και τα παπούτσια διαβάστε εδώ.

ΚΑΛΤΣΕΣ & ΖΩΝΕΣ:

Αν θέλουμε να ταιριάξουμε χρωματικά τις κάλτσες τότε τις συνδυάζουμε σύμφωνα με το χρώμα του παντελονιού και όχι του παπουτσιού. Η ζώνη δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζει χρωματικά με τα παπούτσια, καθώς είναι μία πρακτική λίγο ξεπερασμένη. Εξαιρείται η αυστηρή επίσημη ή business εμφάνιση. Σε mix & match εμφανίσεις και ακολουθώντας τους κανόνες της sprezzatura, μπορείτε να μάθετε να συνδυάζετε ζώνες και κάλτσες που δεν ακολουθούν αυστηρά χρωματικά τα ρούχα και τα παπούτσια. Αν θέλετε να μάθετε για τη sprezzatura, διαβάστε εδώ.
Όπως είπαμε τα παπούτσια είναι το πιο σημαντικό εργαλείο της ανδρικής γκαρνταρόμπας και πρέπει να γνωρίζουμε καθετί τα αφορά. Παρωχημένα και παλιακά ονόματα, όπως σκαρπίνια, παντοφλέ, μοκασίνια κτλ. καλό είναι να αποφεύγονται. Μάθετε τη χρήση και τους συνδυασμούς των παπουτσιών σας για μία αψεγάδιαστη εμφάνιση!