shipping icon

pickup icon

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

Άρθρο: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΡΑΒΑΤΑΣ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΡΑΒΑΤΑΣ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΡΑΒΑΤΑΣ.

 

            Σήμερα, 18 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γραβάτας!

Η Διεθνής Ημέρα Γραβάτας (International Necktie Day ή Cravat Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία Κροατικών οργανώσεων, για την ανάδειξη του πιο διάσημου ανδρικού αξεσουάρ. Η γραβάτα λέγεται πως ξεκίνησε από τους λεγεωνάριους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που προέρχονταν από την περιοχή της Κροατίας, οι οποίοι φόραγαν με τη στολή τους ένα μαντήλι δεμένο στο λαιμό. Κατ’ άλλους διαδόθηκε από τους Κροάτες μισθοφόρους στη Γαλλία τον 17ου αιώνα. Όποια από τις δύο και αν είναι η ιστορική αλήθεια, το σίγουρο είναι πως οι Κροάτες διέδωσαν την πρακτική του να υπάρχει δεμένο ένα μαντήλι στο λαιμό, περίπου όπως δένουμε σήμερα μία γραβάτα. Άλλωστε και ετυμολογικά η λέξη «γραβάτα» προέρχεται από τη λέξη Hrvatska (Κροατία) ή από τη γαλλική λέξη «cravate» (Κροάτης).

Ο πιο διάσημος εκφραστής της γραβάτας στα πρώιμα χρόνια της, ήταν ο Δανδής Beau Brummell. Ο Ωραίος Μπρούμελ συνήθιζε να φορά ολόλευκα μεταξωτά μαντήλια δεμένα περίτεχνα στο λαιμό του.

Τη σημερινή της μορφή, η γραβάτα, την πήρε σταδιακά. Γύρω στα 1880 κάποια κολλέγια στην Αγγλία υιοθέτησαν στην ενδυμασία των μελών τους μεταξωτές λωρίδες με τα χαρακτηριστικά χρώματα του κάθε κολλεγίου, ώστε να ξεχωρίζουν τα μέλη τους. Σύντομα αυτή η «μόδα» υιοθετήθηκε από όλα τα κολλέγια, τα σχολεία και τις λέσχες της Αγγλίας.

 Έως τις αρχές του 20ου αιώνα η γραβάτα έχει ήδη πάρει τη σημερινή της μορφή και γίνεται η νέα αγάπη και το σήμα κατατεθέν της Αριστοκρατίας και της Αστικής τάξης της εποχής! Κάπως έτσι ξεκινά και η μαζική παραγωγή γραβατών, όπου κατασκευάζονται από Ινδικό και Κινεζικό μετάξι.

 Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια η γραβάτα έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή. Η αυστηρή γραβάτα των Κολλεγίων και των Clubs, απέκτησε χρώματα, σχέδια, μοτίβα και γεωμετρικά σχήματα, έγινε ακόμη και καμβάς καλλιτεχνών. Άλλοτε πιο λεπτές, άλλοτε πιο φαρδιές, κόψαμε ακόμη και τη χαρακτηριστική της μύτη!

Οι γραβάτες εξελίσσονται, αλλάζουν και ακολουθούν τις επιταγές της μόδας, αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανδρικής εμφανίσεως και παρακολουθεί τις τάσεις της κάθε εποχής.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις γραβάτες:

  • Μία καλής ποιότητας μεταξωτή γραβάτα χρειάζεται περίπου 110 κουκούλια μεταξοσκώληκα.
  • Η πόλη Shengzhou της Κίνας είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γραβάτας στον κόσμου, με 200 εκατομμύρια γραβάτες ετησίως.
  • Στις Club γραβάτες, οι ρίγες κατά τον Αγγλικό τύπο έχουν φορά από πάνω αριστερά προς τα κάτω δεξιά, ενώ κατά τον Αμερικάνικο τύπο, οι ρίγες έχουν φορά από πάνω δεξιά προς τα κάτω αριστερά.

  • Η πιο ακριβή γραβάτα που φτιάχτηκε ποτέ, κοστίζει 220.000 δολάρια και είναι σχεδιασμένη από το Satya Paul Design Studio. Τα 271 διαμάντια και τα 150 γραμμάρια χρυσού με τα οποία είναι διακοσμημένη η γραβάτα, δικαιολογούν την παραπάνω τιμή.
  • Αυτός που κάνει συλλογή από γραβάτες ονομάζεται Grabatologist (γραβατολόγος).
  • Οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο για γραβάτες.
  • Ο Mikael Vejdemo-Johansson, ένας μαθηματικός από τη Στοκχόλμη, κατέληξε με την ομάδα του στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 177.149 τρόποι να δέσεις μια γραβάτα!
  • Οι πιο διαδεδομένοι κόμποι δεσίματος μίας γραβάτας, που ενδείκνυνται και για καθημερινή χρήση, είναι ο four-in-hand, ο Windsor, ο half-Windsor, ο Kent και ο Victoria.