Άρθρο: ΓΡΑΒΑΤΑ: ΜΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
ΓΡΑΒΑΤΑ: ΜΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Η γραβάτα είναι το διασημότερο από τα ανδρικά αξεσουάρ. Αν και τα τελευταία χρόνια περνά κρίση, κατά την οποία -ενώ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ένδυσης- έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις προαιρετική, δε θα παύσει ποτέ να είναι το σήμα κατατεθέν της ανδρικής γκαρνταρόμπας.
Η ιστορία της πάει πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή των Ρωμαϊκών λεγεώνων. Το όνομά της, λέγεται, πως προέρχεται από την ονομασία Hrvatska, δηλαδή Κροατία! Οι λεγεωνάριοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από εκείνη την περιοχή, συνήθιζαν να φορούν ένα μαντήλι δεμένο στο λαιμό τους, περίπου όπως δένουμε τη σημερινή γραβάτα. Σιγά, σιγά έγινε μέρος της στολής των Ρωμαίων στρατιωτών και δύο χιλιάδες χρόνια μετά φθάσαμε στη σημερινή της μορφή.
Η γραβάτα φοριέται όλες τις ώρες, σε όλες σχεδόν τις περιστάσεις και εκδηλώσεις ενός Gentleman. Τα χρώματα, τα μοτίβα, αλλά και οι τρόποι δεσίματός της ποικίλλουν και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος και χώρος για να τα αναφέρουμε όλα σε ένα άρθρο. Η γραβάτα είναι μέρος του πρωτοκόλλου. Επαγγελματική εμφάνιση, επίσημη ή smart casual, είναι αναπόσπαστο μέρος της ανδρικής εμφάνισης.
Κατά τη διάρκεια της σύγχρονης Ιστορίας της άλλαξε πολλές φορές μορφή. Έγινε σε κάποιες περιόδους πιο φαρδιά, σε άλλες πιο λεπτή, μεταξωτή και πλεκτή, μέχρι που κόπηκε πριν πολλά χρόνια η χαρακτηριστική «μύτη» και έγινε ίσια (που είναι και σήμερα trend).
Από μονόχρωμη, απέκτησε μοτίβα και όλα τα χρώματα της Ίριδας. Έγινε, ανάλογα με τους χρωματισμούς, σύμβολο των βρετανικών πανεπιστημίων και διαφόρων κλαμπ μέχρι σήμερα.
Οι άνδρες την έδεσαν στο κολάρο τους με διάφορους τρόπους, επινόησαν κόμπους στους οποίους έδωσαν και ονομασίες. Συχνά κάθε κόμπος ταιριάζει με διαφορετικό τύπο γιακά πουκαμίσου, όμως χάνεται στα βάθη της Ιστορίας της ανδρικής ένδυσης αν επινοήθηκαν οι διάφοροι κόμποι για να ταιριάζουν με διαφορετικά κολάρα ή το αντίστροφο!
- Κλείνοντας, θα σας δώσουμε μερικά tips, επιγραμματικά, αφού οι γραβάτες είναι ένα ανεξάντλητο θέμα.
Κατά καιρούς οι γραβάτες γίνονται πιο φαρδιές ή πιο λεπτές. Σήμερα, κυριαρχούν οι γραβάτες με ένα μέσο φάρδος μεταξύ 7 και 8 cm. Το κλασικό και all time αποδεκτό φάρδος της γραβάτας είναι από 7 έως 9 εκατοστά. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να φορέσουμε πιο λεπτή γραβάτα, καλό είναι να την αποφεύγουμε σε επαγγελματικές εμφανίσεις. Η λεπτή δείχνει εκκεντρική και στη δουλειά δε θέλουμε να δείχνουμε εκκεντρικοί. Τις λεπτές λοιπόν, τις κρατάμε για μία βραδινή έξοδο.
Υπάρχει η άποψη πως όταν φοράμε ριγέ ή καρό πουκάμισο φοράμε μονόχρωμη γραβάτα και το αντίστροφο. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Μπορούμε να ταιριάξουμε τα μοτίβα και τα χρώματα, αρκεί, όπως τονίζουμε πάντα, να ταιριάζουν οι χρωματικοί τόνοι και τα μεγέθη των μοτίβων.
Πολύ σημαντικό να προσέχουμε το χρώμα της γραβάτας να είναι τουλάχιστον έναν τόνο πιο σκούρο από αυτό του πουκαμίσου.
Επίσης, τα μοτίβα της γραβάτας να είναι πιο μεγάλα από το σχέδιο του πουκαμίσου. Για παράδειγμα, φοράμε πουκάμισο με ψιλή ρίγα και γραβάτα με φαρδιές ρίγες ή μεγάλα πουά.
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις το κάνουμε αυτό γιατί το επιθυμητό οπτικό αποτέλεσμα είναι η γραβάτα να «βγαίνει» πάντα πιο μπροστά.
Η γραβάτα, το πλέον αγαπημένο μας αξεσουάρ, σε πείσμα των καιρών συνεχίζει και δε θα παύσει ποτέ να είναι το απόλυτο ανδρικό στολίδι της ανδρικής εμφάνισης. Γιατί πολύ απλά η γραβάτα δεν έχει καμία πρακτική χρησιμότητα, παρά μόνο αυτό που είναι… ένα στολίδι!