shipping icon

pickup icon

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

Άρθρο: PRINCE DE GALLES: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ.

PRINCE DE GALLES: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ.

PRINCE DE GALLES: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ.

Το Prince de Galles check (ή Prince of Wales check ή Glen check, ή Glen Urquhart check και τέλος Glen plaid στις Η.Π.Α.) είναι ένα μάλλινο ύφασμα με το πλέον χαρακτηριστικό μοτίβο στην Ιστορία της ανδρικής ένδυσης, από σύνθετα καρό. Το όνομά του το χρωστά στον Πρίγκιπα της Ουαλίας και αργότερα Βασιλέα, Edward VII ο οποίος το έκανε γνωστό.



Ξεκινώντας από τις αρχές του 19ου αιώνα, το Glen check δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από την Κόμισσα του Seafield στην κοιλάδα του Glenurquhart, στο Inverness-shire της Σκωτίας, ως η υπογραφή του κτήματος του Seafield. Ήταν εδώ που ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο οποίος συχνά πήγαινε στο κτήμα για κυνήγι, ανακάλυψε και δανείστηκε το check και έφτιαξε τη δική του χαρακτηριστική παραλλαγή. Διαδόθηκε όμως χρόνια αργότερα από τον υπέρκομψο εγγονό του, τον Δούκα του Windsor και μετέπειτα Βασιλέα Edward VIII, (ο οποίος έμεινε γνωστός στην Ιστορία για το απαράμιλλο στυλ του, αλλά και για την παραίτησή του από το Θρόνο λόγω σφοδρού έρωτος με την Αμερικανίδα Wallis Simpson).



Το μοτίβο Glen αποτελείται από δύο σκούρες και δύο ανοιχτές λωρίδες που εναλλάσσονται με τέσσερις σκούρες και τέσσερις πιο ανοιχτές λωρίδες για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο ακανόνιστων μοτίβων που διασταυρώνονται. Το αρχικό Glen check του κτήματος του Seafield χαρακτηριζόταν από ένα υφαντό twill σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο μεγάλων σπασμένων checks σε αποχρώσεις του μαύρου και του γκρι και θεωρήθηκε εξαιρετικά εφευρετικό εκείνη την εποχή. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας προσαρμόζει πρώτα το μοτίβο, απλά αλλάζοντας τα χρώματα σε καφέ και κρεμ. Καθώς συνέχισε να προσαρμόζει το μοτίβο, αργότερα συρρικνώθηκε στο μικρότερο μέγεθος που είναι και πιο διαδεδομένο σήμερα. Ο δούκας του Windsor ακολούθησε τα βήματα του παππού του και έκανε τις δικές του τροποποιήσεις, προσθέτοντας με τόλμη στα γκρι ή καφέ checks ρίγες με κόκκινο και μπλε χρώμα.



Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Δούκας του Windsor καθιερώθηκε ως style icon χάρη στην τόλμη του, τα πρωτοποριακά του σχέδια και φυσικά, στα αξεπέραστης κομψότητας Prince of Wales κοστούμια του. Ωστόσο, ενώ το ύφασμα έχει βασιλική προέλευση, καθιερώθηκε και συνεχίζει να πρωτοστατεί στην pop κουλτούρα μέχρι σήμερα. Στις ταινίες του James Bond όλων των εποχών, από τον Sean Connery μέχρι τον Daniel Craig και στα σύγχρονα σχέδια από γνωστούς σχεδιαστές ανδρικών ενδυμάτων, όπως ο Ralph Lauren και ο Tom Ford, το Prince de Galles εξακολουθεί να επιδρά με την εντυπωσιακή του εμφάνιση σε έντυπα μόδας και σε κόκκινα χαλιά παγκοσμίως.



Επιλέξτε να το φορέσετε. Ένα Glen check κοστούμι έχει ισχυρό χαρακτήρα λόγω του χαρακτηριστικού μοτίβου του και για αυτό το λόγο ο συνδυασμός με τα υπόλοιπα ρούχα πρέπει να είναι προσεκτικός. Κάποιοι υποστηρίζουν πως συνδυάζεται μόνο με μονόχρωμο πουκάμισο και γραβάτα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Μπορεί να φορεθεί με ριγέ ή καρό πουκάμισο και με γραβάτες με χρώματα και μοτίβα. Το χρώμα του πουκαμίσου δε χρειάζεται να είναι πολύ έντονο, σε αντίθεση με τη γραβάτα που πρέπει να έχει έντονο χρώμα και μοτίβα, για να μη χάνεται μέσα στην ισχυρή προσωπικότητα του κοστουμιού και να «βγαίνει μπροστά». Φορέστε το πάντα με παπούτσια με κορδόνι, κατά προτίμηση oxford, αλλά και derby με full brogues διακόσμηση.



Αν επιλέξετε να φορέσετε μόνο σακάκι με Glen check, συνδυάστε το με μονόχρωμο παντελόνι και στα υπόλοιπα κομμάτια κρατήστε τον παραπάνω κανόνα.
Ένα Prince de Galles κοστούμι πρέπει να φορεθεί με τόλμη και να συνδυαστεί με φαντασία! Μία απλή, άχρωμη επιλογή στα υπόλοιπα ρούχα δε θα ταιριάζει με την ισχυρή προσωπικότητα του κοστουμιού.

Το Prince de Galles, ως ο Πρίγκιπας των κοστουμιών, οφείλει να πρωτοστατεί στις εμφανίσεις ενός Gentleman!